Agnieszka Pietroń

Pesto pietruszkowe

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pesto pietruszkowe to połączenie ziół, oliwy, parmezanu, orzechów nerkowca oraz czosnku. Jego wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko rozdrobnić składniki w malakserze na gładką masę. Gotowy sos odznacza się głębokim zielonym kolorem i niesamowitym smakiem. Pesto z pietruszki rewelacyjnie sprawdzi się do makaronów, pieczywa, risotto, a nawet mięsa.

Składniki:

  • natka pietruszki  100 g

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • parmezan  70 g

  • orzechy nerkowca  50 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  3 g

Pesto pietruszkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: pietruszkę myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy.

  • Krok 2:

    Pesto: pietruszkę, oliwę, orzechy nerkowca, czosnek oraz parmezan wrzucamy do malaksera. Wszystko dokładnie rozdrabniamy. Na końcu doprawiamy sos solą.

  • Krok 3:

    Podanie: gotowe pesto pietruszkowe przekładamy do czystego, suchego słoika.

Porady

  • Pesto pietruszkowe najczęściej łączymy z makaronem lub ryżem. Jednak równie dobrze sprawdzi się jako sos do ryb, sałatek, a nawet pizzy. Bez problemu posmarujemy nim pieczywo. Niektórzy używają go także do marynowania mięsa.
  • Wybierajmy dobrej jakości oliwę, która została uzyskana w procesie tłoczenia na zimno (extra virgin). Taki produkt odznacza się wyjątkowo głębokim aromatem. Ponadto obfituje on w cenne, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty.
  • Pesto można wzbogacić o liście bazylii, oregano, szpinak bądź kolendrę. Wystarczy je umyć, osuszyć, a na końcu wrzucić do malaksera i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodatek ziół sprawi, że sos będzie odznaczał się bogatszym smakiem oraz aromatem. Poza tym w ten sposób zwiększymy jego wartość odżywczą.
  • Orzechy nerkowca z łatwością zamienimy na włoskie, laskowe, a nawet migdały. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać pestki dyni lub ziarna słonecznika. Jeśli chcemy, żeby miały one wyraźniejszy smak, warto wcześniej je uprażyć. W takiej sytuacji wysypujemy je na suchą patelnię i smażymy przez kilka minut. 
  • Parmezan zastąpimy innym twardym serem. Polecamy wybrać grana padano, który powstaje na bazie mleka krowiego. Cechuje się on delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Poza tym świetnie sprawdzi się tutaj także pecorino romano. Tradycyjnie składa się on z mleka owczego. Należy jednak zaznaczyć, że produkt ten jest dosyć słony oraz pikantny. W wersji wegańskiej sosu pomijamy dodatek sera. Możemy go również zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
  • W zależności od własnych preferencji możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli. Pod koniec przygotowywania pesto, polecamy spróbować niewielką ilość sosu i ocenić jego smak. 
  • Pesto najlepiej przygotować w malakserze. Nic się nie stanie, jeśli rozdrobnimy go za pomocą blendera. W ostateczności możemy sięgnąć także po moździerz. Cały proces zajmie nam wtedy trochę więcej czasu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne