Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Ocena:

4.47 (181)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe.

Składniki:

  • - 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
  • - 25g orzeszków pinii lub nerkowca
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 garście liści świeżej bazylii
  • - 100 ml oliwy z oliwek
  • - 10 pomidorków koktajlowych
  • - 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
  • - sól, pieprz do smaku

Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne