Pesto pistacjowe

Ocena:

5 (3)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pesto pistacjowe to konkurencja dla klasycznego sosu pochodzącego z Genui, który robi się z orzeszkami piniowymi. Pyszną zieloną pastę można podawać na grzance, z makaronem lub do sałatki. Ozdobi zupę krem lub uzupełni przekąski z ciasta francuskiego. Powstaje z kilku prostych składników – świeżej bazylii, parmezanu, oliwy, soku z cytryny i oczywiście tytułowych orzechów. Sprawdźcie, jak zrobić pesto z pistacji na szybki obiad lub do kanapki.      

Składniki:

  • pistacje  120 g

  • parmezan  40 g

  • bazylia  1 pęczek

  • oliwa z oliwek  80 g

  • sól  3 g

  • cytryna  0.5 szt.

Pesto pistacjowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pistacje: obieramy ze skorupek (jeśli nie udało nam się dostać łuskanych orzechów). Wybierajmy produkt niesolony, dzięki temu łatwiej będzie nam kontrolować smak pesto. Dobrze, żeby pistacje były prażone. Obróbka termiczna wydobywa z nich cały aromat. Jeśli dysponujemy surowymi orzechami, możemy uprażyć je na patelni lub w piekarniku. 

    Pesto pistacjowe – przygotowanie pistacji
  • Krok 2:

    Cytryna: wyciskamy jej połówkę do naczynia. Przelewamy sok przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żeby pesto z pistacji miało przyjemny cytrusowy posmak, możemy też zetrzeć skórkę na tarce. Pamiętajmy, że owoc trzeba wtedy dokładnie umyć lub sparzyć.  

    Pesto pistacjowe – wyciskanie cytryny
  • Krok 3:

    Ser: ścieramy na małych oczkach tarki (lub kroimy w bardzo cienkie płatki na mandolinie). Możemy wykorzystać parmezan lub inny twardy podpuszczkowy ser dojrzewający, taki jak pecorino. Weganie mogą wzmocnić smak pesto za pomocą płatków drożdżowych.  

    Pesto pistacjowe – parmezan
  • Krok 4:

    Bazylia: obrywamy jej listki z łodyg. Delikatnie je opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Pamiętajmy, że świeża bazylia ma bardzo wrażliwe liście. Jeśli nie będziemy się z nimi obchodzić delikatnie, szybko ściemnieją.  

    Pesto pistacjowe – bazylia
  • Krok 5:

    Miksowanie składników: umieszczamy parmezan, bazylię, sok z cytryny i pistacje w malakserze. Możemy też wykorzystać blender lub zrobić pesto pistacjowe ręcznie – w moździerzu lub za pomocą mezzaluny (specjalnego półokrągłego noża do siekania ziół). Dodajemy oliwę (warto wybrać produkt dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia, o wyrazistym smaku). Miksujemy składniki, aż dobrze się rozdrobnią i połączą. Dosalamy do smaku. Możemy też doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

    Pesto pistacjowe – miksowanie składników
  • Krok 6:

    Podanie: używamy dodatku od razu, żeby przyrządzić na przykład makaron z pesto pistacjowym na obiad, lub przekładamy go do słoiczka. Należy przechowywać go w lodówce. Przyda się do pieczywa lub takich dań jak gnocchi lub sałatka caprese. Za pomocą domowego zielonego pesto można udekorować zupę krem.  

    Pesto pistacjowe – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne