Pyszne mięsko wieprzowe,na gęstym sosiku pomidorowym z ziołami,cebulką i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
70 dag mięsa np łopatki
7 ogórków małosolnych
1 duza cebula
4 łyzki ostrej musztardy
sól,pieprz,zioła prowansalskie
mały słoiczek koncentratu pomidorowego pudliszki z ziołami
Ostre kawałki wieprzowiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso roimy na plastry grubości ołówka.Nie rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem.Kazdy plaster smarujemy musztardą,układamy na blasze.Cebulę kroimy wgrubą kostkę,posypujemy mięsko.Ogórki tarkujemy na tarce na duzych oczkach.Układamy na mięsie.Wstawiamy do piekarnika o temp.170 st..Pieczemy ok.3ominut,przewracamy wtrakcie.
Koncentrat pomidorowy rozkłocamy z 3/4 szkl.wody,dokładnie mieszamy.Tak przygotowanym sosem polewamy mięso w piekarniku po ok.30 mintach.Dobrze rozsmarowujemy na mięsie.Pieczemy jeszcze ok.20 minut.Podajemy wyłozone na gęstym sosie z warzywami i ziemniaczkami.