Boeuf strogonow

Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 15 minut Porcja: 260 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Boeuf strogonow

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka śmietany
  • łyżka zmielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. To słynne danie zostało wymyślone dla rosyjskiego arystokraty przez kucharza z francji. dzięki swej prostocie weszło do kanonu światowej kuchni
  2. Rosja zawsze przyciągała francuskich mistrzów kuchni, najwięcej pojawiło się ich w czasie wojen napoleońskich. Jednym z nich był Pierre de Grand, który pracował dla Aleksandra Strogonowa (czytaj Stroganowa), potomka uszlachconej w XVIII wieku kupieckiej rodziny. Aleksander (1733-1811) był mecenasem sztuki i członkiem Rady Państwa, ale nieśmiertelność przyniosło mu danie, które stało się specjalnością jego gościnnego domu. W wersji klasycznej przyrządza się je z mięsa wołowego najlepszego gatunku (polędwicy lub rostbefu), pokrojonego w paski, smażonego z cebulą na gorącym tłuszczu i zabielonego śmietaną.
  3. Jak to zrobić
  4. Mięso pokroić na paski grubości około 1 cm i długości 4 cm. Oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
  5. Pozostałe masło rozgrzać, obsmażyć mięso, stale mieszając. Dodać cebulę, wlać bulion. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut. Pod koniec dodać paprykę i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
  6. Śmietana Nim dodamy śmietanę, wymieszajmy ją z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby się nie zwarzyła.
  7. Najlepszym dodatkiem są kładzione kluski, ryż lub świeża bułka.
  8. WARTO WIEDZIEĆ
  9. Strogonow z polędwicy podajemy od razu; zbyt długo duszona polędwica twardnieje. Przyrządzony z rostbefu można odgrzewać.
mięso obiad cebula polędwica wołowa boeuf strogonow
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze