Gruszki w sosie waniliowym

Ocena:

4.46 (169)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gruszki w sosie waniliowym to szybki sposób na pełen finezji deser. Wyglądają zjawiskowo, smakują nieziemsko, a przy tym są banalne w wykonaniu. Najlepsze do tego będą odmiany typu klapsa, jednak konferencja lub lukasówka są równie dobre. Gruszki w sosie waniliowym są jednym z lepszych, jesiennych deserów. Mają tylko jedną, poważną wadę – znikają z talerza w mgnieniu oka.  

 

Składniki:

  • gruszki  600 g

  • cukier  200 g

  • cukier waniliowy  24 g

  • mleko  190 ml

  • śmietana kremówka  30 ml

  • orzechy włoskie  5 g

  • żółtko  50 g

Gruszki w sosie waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gruszki: obieramy ze skórki i każdą z nich kroimy na pół. Układamy po dwie połówki na każdym talerzyku.
     

  • Krok 2:

    Orzechy: kroimy na desce na drobne kawałeczki – można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni lub z dodatkiem miodu. Ale możemy też całkowicie pominąć ten składnik.
     

  • Krok 3:

    Sos: jajka myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wrzucamy do niewielkiego garnuszka i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Potem bierzemy drugi garnek, niewielkich rozmiarów i zagotowujemy w nim mleko oraz śmietanę. Wlewamy żółtka ostrożnie i powoli, zmniejszając przy tym gaz. Mieszamy energicznie do powstania gładkiej masy. Odstawiamy sos na bok i studzimy.
     

  • Krok 4:

    Podanie: owoce układamy  na talerzu i polewamy je sosem. Dekorujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Gruszki w syropie waniliowym możemy też posypać cynamonem i dodać kleks śmietany.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne