Gruszki w czekoladzie

Ocena:

4.45 (197)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gruszki w czekoladzie to pomysł na prosty i szybki deser dla całej rodziny. Podany wraz z laską cynamonu i obsypany kardamonem jest nie tylko jest pyszny, ale również atrakcyjny wizualnie, co czyni go idealnym deserem na randkę czy eleganckie przyjęcie. Gruszki w polewie czekoladowej uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Świetnie smakują wcześniej zagotowane w alkoholu – w białym winie bądź w rumie. Poniżej podajemy prosty przepis na gruszki w czekoladzie! 

Składniki:

  • gruszki  4 szt.

  • gorzka czekolada  100 g

  • woda  1 l

  • białe wino  300 ml

  • cukier  40 g

  • śmietana kremówka  150 ml

  • cynamon  1 szt.

  • kardamon  3 szt.

  • anyż  1 szt.

Gruszki w czekoladzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zalewa z wina: do większego garnka wlewamy wodę i wino. Dodajemy cukier, korę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraz ziarna kardamonu. Zagotowujemy pod przykryciem.

  • Krok 2:

    Przygotowanie owoców: Gruszki myjemy i obieramy, zostawiając ogonki. Dodajemy je do syropu i gotujemy przez ok. 20 minut. Za pomocą noża lub widelce można pod koniec gotowania sprawdzić, czy owoce są już miękkie. Wyłączamy gaz i zostawiamy gruszki do przestudzenia w syropie.

  • Krok 3:

    Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy. 

  • Krok 4:

    Podanie deseru: ugotowane wcześniej gruszki wykładamy na talerzyki i polewamy gorącym sosem czekoladowym. Podajemy na gorąco. 

Porady

  • jak rozpuścić czekoladę i zrobić sos czekoladowy w kąpieli wodnej? Kostki czekolady umieszczamy w miseczce, a tę dajemy na garnek z gotującą się wodą. Dno miseczki nie powinno stykać się z powierzchnią wody. Po kilku minutach czekolada zmieni konsystencję na płynną.
  • do polewy czekoladowej można dodać 2-3 łyżeczki syropu z gotowania gruszek
  • jak urozmaicić taki prosty deser? Dodaj do gruszek w czekoladzie gałkę ulubionych lodów, listki świeżej mięty i posiekane orzechy laskowe - będzie pysznie!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gruszka w winie z czekoladą 


Gruszka wcześniej zamarynowana w alkoholu, polana gorzką czekoladą to wykwinty deser dla prawdziwych smakoszy. Najodpowiedniejszym alkoholem do owoców będzie wino – białe bądź czerwone, koniecznie wytrawne. Będzie ono świetnie korespondować ze słodyczą i soczystością kruszki, a także ze smakiem czekolady. Warto jednak podkreślić, że wcześniej gruszkę należy zagotować w winie z dodatkiem ulubionych przypraw, np. kardamonu czy goździków. Możemy też dodać plastry pomarańczy bądź cytryny. Jeśli gruszkę w czekoladzie chcemy zaserwować dziecku, to zamiast wina, możemy dodać np. sok pomarańczowy. 


Gruszki w czekoladzie z lodami


Pieczona gruszka w polewie czekoladowej bardzo dobrze komponuje się z lodami – najlepiej domowymi. Jeśli jednak nie mamy czasu na ich przygotowanie, to możemy wykorzystać gotowe. Świetnie sprawdzą się waniliowe. Przy czym jeśli gruszkę w czekoladzie chcemy serwować z lodami, to warto pamiętać, że polewę czekoladową najlepiej przygotować z ciemniej czekolady.


Gruszki pięknej Heleny 


Świetną alternatywą dla gruszek w polewie czekoladowej są gruszki pięknej Heleny. Jest to deser stworzony przez Augusta Escoffier’a w połowie XIX w. Jego nazwa została zainspirowana słynną operetką o tym samym tytule. Gruszki pięknej Heleny przygotowuje się bardzo łatwo – najpierw gotuje się je w syropie, schładza, a następnie polewa gorącym sosem czekoladowym i serwuje w towarzystwie lodów waniliowych, migdałów oraz kandyzowanych kwiatów. Tego typu deser w Polsce stał się popularny dzięki programowi kulinarnemu – Masterchef Junior, w którym jeden uczestników został pochwalony za przygotowanie gruszek w czekoladzie.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne