www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Muffiny jak pączki (doughnut muffins) to przepis dla tych, którzy nie mają ochoty na mozolne ugniatanie ciasta drożdżowego i smażenie kulek na głębokim tłuszczu. Żeby otrzymać ten puszysty karnawałowy deser, nie trzeba nawet używać miksera ani brudzić kuchni. Pięknie rosną w piekarniku, a pierwszy kęs nikogo nie zawiedzie – kryją w środku porcję owocowych przetworów. Sprawdźcie, jak zrobić błyskawiczne muffinki pączkowe.
cukier drobny 340 g
mąka pszenna 200 g
soda oczyszczona 1 łyżeczka
jogurt naturalny 100 ml
jajka 2 szt.
masło 140 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
dżem owocowy 12 łyżeczek
Przygotowanie: wyjmujemy jajka i jogurt z lodówki nieco wcześniej, żeby je ogrzać do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (z termoobiegiem). Lekko natłuszczamy blaszkę na muffiny z 12 otworami (możemy też wykorzystać silikonową formę). Rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy je do przestudzenia.
Masa: wsypujemy do dużej miski 140 g bardzo drobnego cukru (najlepiej trzcinowego), mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Wbijamy jajka. Mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą szpatułki, stopniowo dodając płynne masło.
Pieczenie: rozlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki na muffiny. Ostrożnie wkładamy do każdego wgłębienia po 1 łyżeczce dżemu z malin (możemy wykorzystać też inne, dowolne przetwory z owoców, na przykład konfiturę z róży lub powidła śliwkowe). Przykrywamy go pozostałą masą. Pieczemy muffiny pączkowe przez 16–18 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie oraz stanie się złociste i sprężyste w dotyku.
Dekoracja: odkładamy babeczki do ostygnięcia na 5 minut. Następnie wyjmujemy je z formy i obtaczamy w cukrze. Możemy też ozdobić muffiny jak pączki na tłusty czwartek – lukrem królewskim i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/doughnut-muffins