Joanna Komorowska

Mozzarella sticks – smażone paluszki serowe

Ocena:

3.31 (13)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Mozzarella sticks to idealna przekąska na ciepło. Chrupiąca panierka, a w środku aksamitny, rozpływający się ser – to prawdziwy rarytas wszystkich towarzyskich spotkań. Potrawa ta jest bardzo wygodna do podania, a z odpowiednimi sosami czy warzywami jest wręcz idealnym uzupełnieniem każdej imprezy. Zobaczcie, jak zrobić proste smażone paluszki serowe, które zachwycą każdego. 

Składniki:

  • mozzarella  250 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka krupczatka  200 g

  • bułka tarta  250 g

  • olej  500 ml

  • sól  4 g

  • pieprz  3 g

Mozzarella sticks – smażone paluszki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wbijamy do głębokiego talerza. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną.

  • Krok 2:

    Ser: twardą mozzarellę kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm.

  • Krok 3:

    Panierowanie: ser otaczamy w jajku, następnie w mące, jajku i bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej. Panierkę palcami dokładnie przytwierdzamy do sera. W ten sposób postępujemy z resztą mozzarelli.

  • Krok 4:

    Smażenie mozzarella sticks: w szerokim rondlu rozgrzewamy olej i na gorący kładziemy małymi porcjami ser. Gdy się zarumieni, wyjmujemy metalową łyżką cedzakową. Odsączamy na papierze kuchennym.

Porady

  • Do mozzarella sticks używamy twardej, żółtej mozzarelli w bloku. Ta najlepiej się panieruje i zachowuje najlepszą strukturę po usmażeniu.
  • Bardzo ważne jest dokładne panierowanie sera. Trzeba go szczelnie otulić bułką tartą. Jeśli źle to zrobimy, zacznie wypływać i topić się. 
  • Smażone paluszki serowe możemy podać z różnymi sosami, np. belgijskim, barbecue czy w lekkim sosie ogórkowym.
  • Doskonałym dodatkiem będą warzywa pokrojone w słupki: ogórki, marchew, seler naciowy, ogórki kiszone lub korniszony.
  • Mozzarella sticks mogą uzupełniać sałatki ze świeżych warzyw. Doskonałe do tego będą: sałaty, cykoria, oliwki, pomidory, ogórki (zielone, kiszone, korniszony), czerwona cebula, a do tego lekki sos winegret.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne