Fondue serowe

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10–15 Porcja: 580 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Fondue serowe

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
580 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag grojera
  • 30 dag ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • świeżo mielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieczywo białe i ciemne
  • surowe warzywa
  • gotowana szynka

Przygotowanie

  1. Oba sery pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Drugi ząbek obrać, posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny, zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista.
  2. Zdjąć z ognia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.
  3. Pieczywo i szynkę pokroić w sporą kostkę, warzywa w grubsze plasterki. Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). Dodatki nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Podawać z tym samym winem, które zostało użyte do przygotowania potrawy.
przekąska kolacja białe wino wiśniówka SER EMENTALER fondue serowe ser grojer
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze