Moja owsianka

Owsiankę często spożywam na śniadanie, szczególnie zimą dla rozgrzania się.

Dodany przez: gusia1000

MOJA OWSIANKA

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 16 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia
s

Składniki

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 szklanki mleka 3,5 %
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane wymieszać z 2 szklankami mleka 3,5 % i gotować do miękkości płatków i do zagotowania mleka.
  2. Na końcu dodać 1 łyżeczką masła i do smaku : sól i cukier.
  3. Dokładnie wszystko wymieszać.
  4. Owsianka jest gotowa do spożycia.
  5. Smacznego.

Wskazówki

Owsianka na słodko to jeden z ulubionych sposobów na śniadanie - jest sycąca, ciepła i dodaje energii. Dodaj do niej dowolne orzechy, owoce, trochę miodu - będzie jeszcze bardziej sycąca. Owsianka na mleku czy na wodzie? Pierwsza jest bardziej kremowa i delikatna, ale jeśli mleko ci nie służy śmiało gotuj owsiankę na wodzie - też jest smaczna, a na dodatek lżejsza i łagodniejsza dla żołądka.

Komentarz redakcji

Szczypta soli dodana do owsianki podkreśli jej smak. Nie obawiaj się - nie będzie słona.
sniadanie dla dzieci zupa płatki owsiane mleko owsianka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze