Łopatka wieprzowa po alzacku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do talerza wlewamy riesling razem z bulionem
dodajemy obraną
posiekaną cebulę
czosnek
listki tymianku
połamany liść laurowy
jagody jałowca
sól i pieprz. Skórę na łopatce nacinamy ostrym nożem. Mięso zanurzamy w marynacie. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Łopatkę wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy na oliwie z masłem przez ok. 10 min ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny
skórą do góry. Zalewamy marynatą
przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2 godz.
obficie skrapiając sosem spod pieczenia. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 1 godz. Po upieczeniu pozostawiamy mięso na ok. 10 min