Lasagne z mięsem i szpinakiem pod beszamelowym sosem

Uwielbiam tę potrawę i choć jest pracochłonna, gościła już na moim stole wiele razy.

Dodany przez: baszka

Lasagne z mięsem i szpinakiem pod beszamelowym sosem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • płaty makaronu lasagne
  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyczej
  • puszka pomidorów
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 30 dag szpinaku
  • 10 dag startego sera żółtego
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Płaty makaronu podgotowuję al dente (ok. 8 minut) i uważając, żeby się nie posklejały, wkładam je do miski z zimną wodą.
  2. Zmielone mięso podsmażam na oleju, doprawiam solą i pieprzem. Kiedy będzie już podsmażone, dodaję posiekaną drobno cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku. Należy uważać, żeby cebula i czosnek lekko się zeszkliły, ale nie spiekły. Następnie dodaję pomidory z puszki, dobrze mieszam całość i zostawiam na małym ogniu, pod przykryciem, żeby mięso poddusiło się w pomidorach. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i podsmażam na oleju, żeby delikatnie się zezłociły. Tak przygotowane pieczarki dodaję do mięsnego sosu. Sos należy jeszcze doprawić, dodać zioła i paprykę. Zwykle duszę go ok. 30 min.
  3. W tym czasie rozdrobniony szpinak podsmażam na łyżce masła, doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozdrobniony ząbek czosnku.
  4. Przygotowuję sos beszamelowy: 3-4 łyżki masła roztapiam na małym ogniu, dodając do niego 3-4 łyżki mąki. Cały czas mieszając, dodaję nie całą szklankę mleka, powolutku, żeby nie pojawiły się grudki. Mleko dodaję zwykle na wyczucie, w zależności, jaką konsystencję sosu chcę uzyskać. Wolę, by sos był nieco gęstszy. Zdejmuję z ognia, żeby się nie przypalił, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  5. Formę do zapiekanek smaruję olejem i układam warstwy lasagne: makaron, beszamel, sos mięsny, szpinak i trochę sera żółtego. Ostatnią warstwę makaronu smaruję obficie beszamelem i posypuję serem żółtym.
  6. Piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, aż lasagne będzie zarumieniona.
obiad zapiekanka dla dzieci szpinak mięso mielone beszamel lasagne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze