Moskole, czyli placki po góralsku

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.

placki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
475.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 177 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ziemniaki na moskole obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na; plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Moskole podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.; smacznego - moskole gotowe!

Kalorie: 475.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Placki po wegiersku
wyjatkowy smak

ola83

Placki po wegiersku