Moskole, czyli placki po góralsku

Placki ziemniaczane po góralsku.

Dodany przez: Julita

Moskole, czyli placki po góralsku

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
475 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  2. ■ Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko.
  3. ■ Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na
  4. plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm.
  5. ■ Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.
  6. smacznego:)
obiad przekąska kolacja wegetariańska ziemniaki placki ziemniaczane moskole placki po góralsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze