Kurczak z karmelizowanymi marchewkami

Ocena:

4.51 (162)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak z karmelizowanymi marchewkami to łatwy, szybki i lekki posiłek do zjedzenia w ciągu zapracowanego dnia. Połączenie miodu, sosu sojowego i mielonej papryki uzależnia smakiem.

Składniki:

  • marchewka  1 kg

  • masło  100 g

  • miód  4 łyżki stołowe

  • czosnek  3 ząbki

  • filet z kurczaka  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

  • miód  2 łyżki stołowe

  • sos sojowy  4 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • sezam  1 szczypta

Kurczak z karmelizowanymi marchewkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Masło topimy na patelni, kiedy zacznie skwierczeć, mieszamy z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, zagotowujemy. Sos mieszamy z wyszorowanymi i pokrojonymi w poprzek marchewkami na 3–4 kawałki, wkładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.
  • Krok 2: Pojedyncze filety z piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, smażymy na grillowej patelni, 2 razy po 6–8 min z każdej strony. Miód mieszamy z sosem sojowym, wlewamy na patelnię i poruszamy, aby dobrze oblepił mięso. Podajemy z marchewkami, posiekaną natką pietruszki i sezamem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne