Gruszki zapiekane z bakaliami

Gruszki zapiekane z bakaliami to sposób na łatwy i szybki podwieczorek. Razem z nerkowcami stanie się sycącą przekąską. Spróbujcie przepisu na gruszki zapiekane z bakaliami.

desery z owocami

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 140 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Średniej wielkości gruszkę przecinamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy zagotowujemy z miodem, korą cynamonu i laską wanilii na małym ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
  • 2.Dodajemy prażone solone i posiekane orzechy nerkowca, rodzynki, mieszamy. Mieszaniną wypełniamy wnętrze gruszek, układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy całym wytworzonym sosem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 190°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy