Agnieszka Pietroń

Kurczak z fasolką szparagową

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Kurczak z fasolką szparagową to połączenie delikatnego mięsa, sezonowych warzyw oraz kremowego sosu śmietanowego. Potrawa jest niesamowicie sycąca, więc bez problemu możemy podać ją solo. Ponadto rewelacyjnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie w wykonaniu danie obiadowe, polecamy przygotować kurczaka z fasolką szparagową.

Składniki:

  • kurczak  500 g

  • zielona fasolka  100 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • bulion drobiowy  375 ml

  • śmietana 30%  125 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Kurczak z fasolką szparagową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolka szparagowa: myjemy ją, osuszamy i odcinamy jej końce. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Pierś z kurczaka: kroimy ją w kostkę, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso i smażymy je do momentu, aż się lekko zarumieni. 

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: cebulę oraz czosnek obieramy, a następnie siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone składniki i smażymy przez ok. 2-3 minuty.

  • Krok 4:

    Duszenie: podsmażoną cebulę oraz czosnek wrzucamy na patelnię z kurczakiem. Wlewamy bulion. Całość podgrzewamy, aż mięso stanie się miękkie. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i smażymy jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Składniki dokładnie mieszamy. 

  • Krok 5:

    Kurczak z fasolką szparagową: gotowe danie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

  • Kurczak z fasolką szparagową świetnie komponuje się z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Ponadto możemy podać go w towarzystwie świeżego pieczywa, makaronu, a nawet ryżu. Danie równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
  • Przed dodaniem śmietanki do potrawy polecamy ją na początku zahartować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się nie zwarzy. Wystarczy, że wcześniej przełożymy niewielką ilość sosu z patelni do małej miseczki. Następnie wymieszamy śmietankę z gorącym płynem i wlejemy go z powrotem do smażonego kurczaka z warzywami.
  • Jeśli sos śmietankowy odznacza się zbyt rzadką konsystencją, warto go zagęścić. W takiej sytuacji do oddzielnego naczynia wsypujemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Dodajemy 60 ml wody. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do sosu. 
  • Pokrojonego, surowego kurczaka możemy dodatkowo posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, zioła prowansalskie, a nawet tymianek. Składniki te sprawią, że nasza potrawa będzie wyróżniać się wspaniałym aromatem.
  • Śmietankę 30% bez problemu zastąpimy produktem o 12% lub 18% zawartości tłuszczu. W wersji fit warto sięgnąć po jogurt naturalny.
  • Gotową potrawę możemy dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Zioła nie tylko rewelacyjnie podkreślą smak dania, ale również podniosą jego wartość odżywczą. 
  • Niektórzy zamieniają zieloną fasolkę szparagową na żółtą. Cechuje się ona delikatniejszym smakiem i jest bardziej miękka. W związku z tym należy wtedy skrócić czas gotowania o kilka minut.
  • Wybierajmy świeżą i młodą fasolkę szparagową. Takie warzywo cechuje się jednolitym, zielonym kolorem. Poza tym jest wyjątkowo jędrne. Polecamy przełamać fasolkę na pół. Jeśli jej części nadal będą złączone ze sobą łykiem, oznacza to, że mamy do czynienia ze starszym warzywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne