Krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem

Ocena:

4.09 (292)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krupnik z kaszy jęczmiennej to zupa, która wielu z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa. To pyszne danie świetne sprawdzi się na obiad czy też na lekką kolację. Możemy serwować je także najmłodszym amatorom dobrych smaków. Najmłodszym smakoszom dostarczy sporo substancji odżywczych. Krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną to nie tylko pyszne, ale także pożywne i sycące danie, które możemy przygotowywać zarówno w okresie wiosenno-letnim, jak i jesienno-zimowym ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Ta pożywna zupa to przede wszystkim propozycja dla fanów tradycyjnej kuchni! 

Składniki:

  • kasza jęczmienna  100 g

  • łopatka  500 g

  • ziemniaki  3 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • natka pietruszki  15 g

  • sól  4 g

  • pieprz  4 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • olej  10 g

  • majeranek  5 g

Krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początek do  garnka  trzeba wlać około 2 litrów wody, zagotować i dodać pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Wrzucić liście laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu i przyprawić majerankiem.

    Krupnik z kaszy jęczmiennej
  • Krok 2:

    Całość gotować na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Por pokroić w krążki, zeszklić na oleju i również dodać do zupy. Wsypać opłukaną kaszę jęczmienną perłową.  Następnie krupnik z kaszy należy gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą. Przed podaniem krupnik z kaszy jęczmiennej posypać posiekaną natką pietruszki.

    Krupnik z kaszy jęczmiennej

Porady

  • Zamiast oleju rzepakowego, na którym podsmażamy warzywa do naszego polskiego krupniku z kaszy jęczmiennej, możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub masło – dzięki temu nasza zupa będzie nieco mniej kaloryczna.
  • Przygotowanie krupniku jęczmiennego na łopatce wieprzowej to zaledwie jeden z możliwych wariantów. Zamiast łopatki możemy wykorzystać boczek surowy lub wędzony, kiełbasę czy też karkówkę. 
  • Krupnik z kaszy jęczmiennej możemy doprawić śmietaną 18%, warto jednak pamiętać, by wcześniej ją zahartować. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zważenia. 
  • Zamiast kaszy jęczmiennej, do naszego krupniku z ziemniakami, możemy wykorzystać kaszę jaglaną – jest to mniej popularniejsza wariacja na temat tej zupy. 

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną - wypróbuj!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dietetyczny krupnik – jak „odchudzić” zupę z dzieciństwa?

Tradycyjny, polski krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną to danie pożywne i sycące, ale niestety również dość tłuste, ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Głównie za sprawą łopatki wieprzowej, która nie należy do najchudszych i najzdrowszych mięs. Co więcej, niektóre wariacje na temat krupniku z kaszą jęczmienną są przygotowane na bazie kiełbasy, karkówki czy boczku wędzonego. Jeśli chcemy przygotować dietetyczny krupnik, to w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z mięsa wieprzowego, które jak już wspomniano wyżej, odpowiada za wysoką kaloryczność naszej zupy. Nasz krupnik z kaszy jęczmiennej możemy „odchudzić” przygotowując go na bazie mięsa z kurczaka lub indyka. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie krupniku w wersji wegetariańskiej, czyli na bazie bulionu warzywnego (ewentualnie domowej kostki rosołowej – jest to niezawodny sposób na ekspresowy krupnik). Jednakże w takim przypadku warto dodać do naszego krupniku z kaszy jęczmiennej ok. 20 g (łyżkę) masła. 

Jakie przyprawy do krupniku wykorzystać? 

Krupnik jest pyszną zupą w samą w sobie, dlatego też nie potrzebuje obfitego towarzystwa przypraw. Niekiedy wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu do smaku – zwłaszcza jeśli krupnik przygotowujemy na bazie bulionu drobiowego czy też warzywnego, który wcześniej został doprawiony: liściem laurowym, zielem angielskim, pietruszką i lubczykiem. Smak tych przypraw również przeniknie do naszego krupniku, dzięki czemu wzbogacimy jego smak. 

Krupnik dla dzieci 

Krupnik z kaszy jęczmiennej jest świetną i pożywną propozycją dla dzieci, w tym również dla niemowląt – w głównej mierze ze względu na bogactwo substancji odżywczych, które kryją się nie tylko w warzywach, ale również w kaszy jęczmiennej. Z myślą o najmłodszych amatorach dobrych smaków, radzimy przygotować krupnik z ziemniakami na bazie bulionu drobiowego (najlepiej wykorzystać drób z chowu ekologicznego, który jest nie tylko zdrowszy, ale również znacznie smaczniejszy). Co więcej, jeśli przygotowujemy krupnik dla małych dzieci (niemowląt w ramach rozszerzania ich diety o produkty stałe), to należy unikać soli, której nadmiar może negatywnie wpływać na rozwój małego organizmu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne