Krokiety z mięsem

samo mięso z rosołu, szczególnie wołowina gorszej jakości, nie jest smaczne..

Dodany przez: Pyza

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.77 z 13 głosów)

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • * 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • * 1 szkl. zimnego, tłustego mleka
  • * ok. 1-1,5 szkl. zimnej wody
  • * 3 jajka
  • * 1płaska łyżeczka soli
  • * FARSZ:
  • * ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
  • * 2 duże cebule
  • * 3 ząbki czosnku
  • * 3 łyżki oleju
  • * 2 łyżki majeranku
  • * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 1 jajko
  • * do panierowania:
  • * 1 jajko + 4-5 łyżek mleka + 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • * bułka tarta
  • * do smażenia: masło lub olej

Przygotowanie

  1. ale doskonale nadaje się na farsz np. do krokietów
  2. Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem (ja robię to mikserem na wolnych obrotach). Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Jeśli nadzienie ma być słodkie to możemy do ciasta dodać 1-2 torebki 8g cukru wanilinowego, jeśli farsz będzie mięsny czy warzywny - do ciasta możemy dosypać trochę sproszkowanych ziół. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją kawałkiem słoniny nadzianej na widelec albo wlewam odrobinę oleju, rozprowadzam go po całej powierzchni a nadmiar zbieram zwiniętym w wałeczek ręcznikiem papierowym. Wlewam ok. 1/2 chochelki ciasta (trzeba samemu, metodą prób i błędów, dopasować ilość ciasta do posiadanej patelni) i szybko poruszam nią na boki aby ciasto równomiernie pokryło dno. Jeśli wlejecie zbyt dużo ciasta, nadmiar można zlać. Jeśli jest go zbyt mało, szybko nabierzcie jeszcze trochę i wlejcie na patelnię przechylając nią. Smażę naleśnika aż jego brzegi zaczną odstawać od patelni, podważam drewnianą łopatką i ostrożnie przewracam na drugą stronę, ale tylko na 3-4 s., i zsuwam na talerz. Tak samo postępuję z kolejnymi, aż do wyczerpania ciasta. Ponieważ do ciasta dodałam olej, nie smaruję już patelni przed smażeniem kolejnych, ale jeśli boicie się, że naleśniki będą Wam przywierać to smarujcie patelnię przed każdym naleśnikiem. I tu słoninka (albo skórka od niej) świetnie się sprawdza.
  3. Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, składać w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.
mięso obiad przekąska kolacja naleśniki krokiety mięso gotowane zmielić panierować
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze