Krokiety z kurczakiem

Polecam podawać z sosem pieczarkowym. Życzę smacznego!

Dodany przez: karita

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
13 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 32 głosów)

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1-2 jajka
  • Farsz:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 2 cebule
  • 25 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka curry
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Następnie usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i curry oraz ulubionymi przyprawami i odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć. W tym czasie obrać i poszatkować cebule. Gdy pieczarki będą już gorące, dodać cebule i posolić. Kiedy woda z grzybów już odparuje, a cebula zmięknie, przerzucić wszystko do większego pojemnika. Następnie podsmażyć pierś kurczaka, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Tak przygotowaną pierś połączyć z pieczarkami i zaczekać aż całość ostygnie. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i bardzo drobno pokroić paprykę. Gdy pieczarki z kurczakiem ostygną, dodać ser i paprykę. Dokładnie wymieszać i doprawić w razie konieczności. Na naleśniki nakładać ok. 2 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego!
kurczak grzyby mięso obiad naleśniki pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze