Gdy zostaje nam mięso z rosołu zawsze warto na nastepny dzien zrobić takie kluski.
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
ok 1 szkl mąki przennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
jajko
farsz:
gotowane mięso np z rosołu
sól
pieprz
jajko
cebula
Kluski z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso zmielić, dodać jajko, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Ziemniaki, obrać, ugotować, wystudzić, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąki, jajko i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki przennej. Ciasto podzielić na części, z kazdej uformować wałek i podzielić na porcje. Każą porcję spłaszczyć nałożyć farsz i uformować kulkę. Gotowe kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masełkiem, lub tłuszczykiem z przesmażoną cebulką.