kluski_z_miesem

Kluski z mięsem

Ocena:

4.49 (197)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Gdy zostaje nam mięso z rosołu zawsze warto na nastepny dzien zrobić takie kluski.

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok 1 szkl mąki przennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • jajko
  • farsz:
  • gotowane mięso np z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • cebula

Kluski z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zmielić, dodać jajko, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki, obrać, ugotować, wystudzić, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąki, jajko i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki przennej. Ciasto podzielić na części, z kazdej uformować wałek i podzielić na porcje. Każą porcję spłaszczyć nałożyć farsz i uformować kulkę. Gotowe kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masełkiem, lub tłuszczykiem z przesmażoną cebulką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne