Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym

Najbardziej znane pyzy, a przeze mnie najlepiej lubiane :)

Dodany przez: ejla

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 9 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 75 dag gotowanych ziemniaków
  • 25 - 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany
  • Farsz:
  • 2 jajka
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki bulionu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 10 dag boczku
  • mała cebula

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
  2. 2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
  3. 3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.
  4. 4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.
  5. 5. Wlać bulion i lekko ostudzić.
  6. 6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
  7. 7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
  8. 8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.
  9. 9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.
  10. Smacznego!
mięso obiad ziemniaki mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze