Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy to bardzo puszyste danie, o miękkiej konsystencji.  Doskonale sprawdza się jako słodkie śniadanie lub podwieczorek. Omlet biszkoptowy warto podawać z sezonowymi owocami. 

omletomlet biszkoptowyPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.28 z 219 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy.
  • iStock-truskawki-swieze-min (1)2.Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu, podsmażamy, a następnie łopatką składamy omleta w pół. Smażymy około 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie obracamy omleta na drogą stronę i smażymy następne 3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami np.: truskawkami lub jagodami z syropem klonowym.

Porady

Zobacz też: przepis na biszkopt sabaudzki

Omlet biszkoptowy można podawać posypany cukrem pudrem, polany miodem, syropem klonowym albo karmelem. Omlet biszkoptowy świetnie smakuje z uprażonymi jabłkami lub duszonym rabarbarem. Ponadto omlety i naleśniki warto smażyć na patelni o płaskim spodzie i wykonanej z nieprzywierających materiałów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy