Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Bardzo smaczna i syta zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem.

Dodany przez: Dariaa

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.84 z 31 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach(na pół twardo)
  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 duże cukrowe cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietany 12%
  • 15 dag żółtego sera
  • słodka mielona papryka

Przygotowanie

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry.Cebulę cukrową pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać zmielone mięso i zmiażdżony czosnek i jeszcze podsmażać aż mięso zmieni kolor.
  2. Wszystko doprawić solą i pieprzem , wymieszać z ziemniakami i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą i dokładnie uklepać łyżką. Śmietanę wymieszać z jajkami, odrobiną soli i mieloną słodką papryką, wylać na ziemniaki i udekorować ketchupem.
  3. Piec w 200 st C około 35-40 min, aż zapiekanka się zrumieni.
  4. Smacznego.
mięso warzywa obiad zapiekanka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze