Kaczucha http://gazdzinkawarzy.blogspot.com/ - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ). Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając.
Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos.
Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ).
Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek, skropić sosem sojowym...................