www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach to szybki deser na zimno z mascarpone, który dorówna najlepszym słodkościom z cukierni. Krucha otoczka, maślany spód z herbatników i kremowe nadzienie to trio idealne, a kompozycję dopełnia dekoracja ze świątecznych pralinek. To jeszcze nie wszystko, bo miniserniczki wielkanocne można polać karmelem lub sosem czekoladowym. Sprawdźcie, jak je zrobić.
czekolada 1 szt.
herbatniki 75 g
masło 25 g
mascarpone 75 g
serek śmietankowy 100 g
cukier puder 20 g
kakao 20 g
śmietana kremówka 100 ml
Ostrożnie dzielimy puste w środku czekoladowe jajko na pół. Najlepiej użyć w tym celu noża zanurzonego wcześniej w miseczce z gorącą wodą. Ostrze powinno gładko przeciąć łączenie, inaczej czekolada może popękać.
Wkładamy herbatniki do miski lub torebki i rozdrabniamy je za pomocą końcówki wałka do ciasta. Łączymy okruszki z rozpuszczonym masłem, aż mieszanina będzie przypominać wilgotny piasek. Nakładamy ją do połówek czekoladowych jajek i ostrożnie dociskamy tyłem łyżki. Wstawiamy je do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Mieszamy mascarpone, serek śmietankowy (lub twarożek z wiaderka), cukier puder i kakao drewnianą łyżką na jednolity krem. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
Wykładamy nadzienie na spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Schładzamy serniczki przez co najmniej 2 godziny lub całą noc, aż całkowicie stężeją (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). W zależności od wielkości czekoladowych jajek może nam zostać dodatkowa masa – w takim wypadku miniserniczki wielkanocne można też nałożyć do pucharków lub kokilek.
Dekorujemy deserki pralinkami w kształcie pisanek lub innymi świątecznymi smakołykami. Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach warto ozdobić również sosem karmelowym lub polewą kakaową.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cheesecake-filled-easter-eggs