Serniczki na zimno

Ocena:

4.42 (192)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Serniczki na zimno przygotowywane w szklankach wyjątkowo wdzięcznie prezentują się na przyjęciu plenerowym. Przez przezroczyste ścianki dokładnie widać warstwy – dno wyłożone herbatnikami, masę serową i mus truskawkowy. Chętni mogą bawić się kompozycją, dokładając świeże owoce lub inne słodkie dodatki. Podając serniczki na zimno na przyjęciu w ogrodzie należy zadbać o to, aby były dobrze schłodzone i nie stały zbyt długo na słońcu.

Składniki:

  • herbatniki  200 g

  • masło  100 g

  • mleko  100 ml

  • żelatyna  60 g

  • twaróg  600 g

  • cukier puder  100 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • śmietana kremówka  150 ml

  • truskawki  200 g

  • galaretka  60 g

Serniczki na zimno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Herbatniki: wrzucamy do blendera lub malaksera i kruszymy na proszek.

  • Krok 2:

    Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przekładamy łyżką do szklanek na serniczki.

  • Krok 3:

    Mleko: podgrzewamy, aby było gorące (ale nie wrzące). Dokładnie mieszamy z żelatyną, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Twaróg: przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec mieszamy z zimnym (ale jeszcze płynnym) mlekiem z żelatyną.

  • Krok 5:

    Śmietana: w osobnej misce ubijamy ją na sztywno, a następnie mieszamy łyżką z przygotowaną masą twarogową. Przekładamy do szklanek na warstwę herbatników. Serniczki na zimno odstawiamy do lodówki na min. 1 godz (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 6:

    Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Odkładamy ¼ owoców do dekoracji. Pozostałe blendujemy na mus, który następnie podgrzewamy w rondelku. Gdy jest gorący, zdejmujemy z kuchenki i mieszamy z galaretką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygnie, nakładamy na wierzch serniczków.

  • Krok 7:

    Dekoracja: pozostałe truskawki kroimy na kawałki i ozdabiamy nimi gotowe serniczki.

Porady

  • Do serniczków na zimno najlepszy będzie twaróg tłusty, półtłusty lub śmietankowy.
  • Jeśli chcemy, aby konsystencja deseru była jeszcze gładsza, możemy zamiast twarogu dodać serek mascarpone, philadelphia lub serki homogenizowane (jak w przepisie na sernik na zimno z serków homogenizowanych).
  • Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie z dodatkiem ziarenek z prawdziwej laski wanilii.
  • Truskawki na mus i do dekoracji możemy zastąpić świeżymi malinami lub owocami leśnymi.
  • Deser świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany.
  • Do ozdoby możemy wykorzystać także kilka listków świeżej mięty.
  • Miniserniczki na zimno przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Serniczki na zimno w słoiczkach

Dobrym pomysłem jest przygotowanie deserków w zakręcanych słoikach. W ten sposób dłużej zachowają świeżość i sprawdzą się jako słodka przekąska do pracy. Miniserniczki na zimno możemy zabrać także na dłuższą wycieczkę samochodową – pod warunkiem, że posiadamy lodówkę turystyczną.

W podobnych sposób możemy przygotowywać także inne desery na zimno, np. tiramisu lub panna cottę.

Kolorowe serniczki na zimno

Aby uzyskać serowe warstwy w różnych kolorach, zamiast żelatyny wymieszanej w gorącym mleku, dodajemy galaretkę owocową. Rozpuszczamy ją wcześniej w gorącej wodzie, studzimy i, zanim stężeje, dodajemy do masy twarogowej.

Ciekawym wariantem są serniczki na zimno w papilotkach. Wykładamy nimi foremki na babeczki lub muffinki, a następnie kolejno nakładamy warstwę pokruszonych herbatników, masę serową i mus z galaretką. Zamiast musu – możemy dodać samą galaretką lub pokrojone owoce.

Fit miniserniczki na zimno

W wersji fit herbatniki zastępujemy pełnowartościową mieszanką daktyli, płatków owsianych i masła orzechowego. Zamiast cukru, używamy miodu, a zamiast galaretki owocowej – czystej żelatyny rozmieszanej w gorącej wodzie.

Spód do serniczków na zimno możemy przygotować także z:

  • prażonych orzechów,
  • migdałów,
  • bakalii,
  • suszonych owoców,
  • granoli lub musli.

W lekkim wariancie – na spodzie układamy kawałki owoców.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne