Jabłecznik Ewy Wachowicz

Bardzo tanie i smaczne ciasto.

Dodany przez: Anullka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki
  • mąki
  • 200 gram masła
  • sól szczypta
  • cukier waniliowy 1 szt
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek wody
  • Nadzienie:
  • jabłka 1,20 kg
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. w 190 st c około 60 min
  2. ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą czekoladową.
  3. Smacznego.
deser jabłka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze