Lulu Grimes

Hummus z dyni z papryką

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Hummus z dyni w zestawieniu ze słupkami warzyw typu: marchewka, seler, pietruszka to lekka i pyszna przekąska na jesienne wieczory. Wchodząca w jego skład pasta tahini - daje nie tylko  wspaniały, sezamowy posmak, ale też dostarcza dużej dawki wapnia. Z kolei znajdująca się w hummusie ciecierzyca daje przyjemną gęstość i dostarcza dużo wartościowego białka. 

Składniki:

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • ciecierzyca  400 g

  • czerwona papryka  160 g

  • żółta papryka  160 g

  • dynia  500 g

  • czosnek  4 g

  • sok z cytryny  2.5 ml

  • tahini  24 g

  • sól  1 g

Hummus z dyni z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy górę dyni, a jej miąższ wybieramy łyżką. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wkładamy tam dynię oraz obrane ząstki czosnku. Pieczemy około 45 minut od miękkości. 

  • Krok 2:

    Blendowanie: upieczoną dynię przekładamy razem z czosnkiem do robota kuchennego. Dolewamy tam ewentualny sok, który wypuściła dynia. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Doprawiamy solą i miksuj na pastę – jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę więcej oleju. Wkładamy hummus z powrotem do dyni i podajemy z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-houmous

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne