Buraki z papryką

Buraczki na zimę

Dodany przez: Danusia19671

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Buraki czerwone -5 kg
  • Papryka -1,5 kg
  • Cebula -750 g
  • Ocet -0,5 szkl
  • Cukier -0,5 szkl
  • Olej -0,5 szkl
  • Sól

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach
  2. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
  4. Do buraków dodać, cukier, olej, ocet, sól, paprykę i cebulę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny.
  6. Później przekładamy buraki do garnka i na wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając do zagotowania.
  7. Gorące buraki wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry nogami, nie pasteryzujemy.
przetwory cebula Papryka buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze