Hummus z pietruszką

Aromatyczna pasta z ciecierzycy i tahini nabiera jeszcze lepszego smaku z dodatkiem natki pietruszki. Jest prosta w wykonaniu, idealnie nadaje się do kanapek i jako dip do świeżych warzyw

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
    2 łyżki tahini
    sok z 1 cytryny
    pół pęczka natki pietruszki
    opcjonalnie: 1/2 awokado
    5 łyżek oliwy
    odrobina wody
    sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cieciorkę przepłukujemy i wsypujemy do kielicha blendera. Dodajemy tahini, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i awokado (dzięki niemu hummus będzie delikatniejszy). Ponownie blendujemy, aż wszystkie listki się rozdrobnią. Podajemy z warzywami lub świeżym pieczywem.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy