Hash browns

Ocena:

3 (2)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Hash browns to smażone, starte ziemniaki, lekko doprawione - głównie papryką w proszku. Są popularnym składnikiem bardzo pożywnego, angielskiego śniadania. Ale z powodzeniem można je jeść samodzielnie lub potraktować jako dodatek do obiadu. Chrupiące i aromatyczne hash browns doskonale komponują się z sadzonym jajkiem i bekonem. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to najwyższy czas to zmienić.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • masło klarowane  30 g

  • sól morska  4 g

  • pieprz  2 g

  • słodka papryka  2 g

  • papryka ostra  2 g

Hash browns - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, ścieramy na dużych oczkach, zalewamy zimną wodą, mieszamy i po 5 min. odlewamy. Ponownie wlewamy czystą wodę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie osączamy, a ziemniaki mocno odciskamy.

  • Krok 2:

    Doprawianie: do odciśniętych ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.

  • Krok 3:

    Smażenie: na nieprzywierającą patelnię nakładamy masło klarowane, rozgrzewamy je. Dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu smażymy hash browns ok. 25 minut, kilka razy mieszając.

Porady

  • Hash browns możemy przygotować również w formie placków, wystarczy do startych ziemniaków dodać trochę mąki i jajko. Będą bardziej przypominały klasyczne placki ziemniaczane.
  • Masę możemy zapiec w gofrownicy, w ten sposób uzyskamy wersję beztłuszczową.
  • Angielskie śniadanie podawane jest z różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianych jajek sadzonych i bekonu, dokładana do nich jest też fasolka w pomidorach, smażone pomidory i pieczarki. 
  • Jeśli chcemy, żeby danie było jeszcze bardziej sycące, możemy uzupełnić je o podgrzane lub podpieczone kiełbaski. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne