Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 60 minut
Porcja: 565 kcal
Składniki na 6–8 porcji
Składniki:
80 dag wieprzowiny
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki masła
500 ml bulionu mięsnego
40 dag bobu z puszki
łyżka mąki
25 dag szalotek
sól
200 ml białego wina
3–4 łyżki miodu
ząbek czosnku
Gulasz z bobem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso. Dodać tymianek, wlać bulion, przykryć i dusić 45 min. Szalotki obrać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulki. Dodać miód, wino, przykryć i dusić ok. 10 min na wolnym ogniu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebulek wraz z bobem.
Gulasz oprószyć mąką, wymieszać i dusić ok. 5 min. Cebulkę i bób dodać do gulaszu, doprawić i wymieszać. Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą jęczmienną.