Gulasz z bobem

Ocena:

4.45 (152)

  • 15 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 60 minut
Porcja: 565 kcal
Składniki na 6–8 porcji

Składniki:

  • 80 dag wieprzowiny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 40 dag bobu z puszki
  • łyżka mąki
  • 25 dag szalotek
  • sól
  • 200 ml białego wina
  • 3–4 łyżki miodu
  • ząbek czosnku

Gulasz z bobem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso. Dodać tymianek, wlać bulion, przykryć i dusić 45 min. Szalotki obrać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulki. Dodać miód, wino, przykryć i dusić ok. 10 min na wolnym ogniu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebulek wraz z bobem.
  • Gulasz oprószyć mąką, wymieszać i dusić ok. 5 min. Cebulkę i bób dodać do gulaszu, doprawić i wymieszać. Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą jęczmienną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne