Gruszkowiec

Naprawdę smaczne ciasto,przepis sprawdzony.Polecam:)

Dodany przez: madziunia...

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru'
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 3 łyzki cukru
  • 1 kg gruszek
  • 50 g masła
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • MASA ORZECHOWA:
  • ok.20 dag posiekanych orzechów
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 15 dag masła

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE:
  2. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  3. 2. Uformować kulkę, owinąć folią, włożyc do lodówki.
  4. 3.Ciasto rozwałkować, położyc na wyłożoną pergaminem blachę.
  5. 4.Ponakłuwać widelcem
  6. 5.Piec 15 min w temp. 200 stopni
  7. NADZIENIE:
  8. 1.Gruszki obrać, podzielic na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki,skropic sokiem z cytryny.
  9. 2. Masło stopić w garnku,wsypać cukier,poddusić.
  10. 3.Dodać gruszki i dusić,aż owoce zmiękną.
  11. MASA NA WIERZCH:
  12. Składniki na masę orzechową gotujemy,mieszając.
  13. GRUSZKOWIEC:
  14. 1.Masę gruszkową(nadzienie) wyłożyć na podpieczony spód. Pieć 40 minut.
  15. 2.Masę orzechową rozłożyć na gruszkach.
  16. 3. Ciasto schłodzić.
  17. 1.Masę
przekąska deser gruszki kruche orzechy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy