Flaki drobiowe

Ocena:

4.27 (235)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Flaki drobiowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która ma postać gęstej zupy mięsnej, serwowanej zwykle na przyjęciach weselnych. Przygotowuje się ją z oczyszczonych fragmentów żołądków drobiowych, a także innych części kurczaka – udek i skrzydełek. Flaki drobiowe przyrządza się na bulionie warzywnym, przyprawionym m.in. majerankiem, papryką – ostrą i słodką oraz gałką muszkatołową. Nie należy zapominać również o koncentracie pomidorowym, który nadaje flakom drobiowym brunatnej barwy i charakterystycznego pomidorowego posmaku. Ważnym składnikiem tego tradycyjnego dania polskiego jest również zasmażka do flaków drobiowych, którą przygotowuje się z masła i mąki. Poniżej podajemy przepis na flaki drobiowe. 

Składniki:

  • żołądki  1 kg

  • udka z kurczaka  2 szt.

  • skrzydełka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • seler  50 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • koncentrat pomidorowy  30 g

  • sól  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  4 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • słodka papryka  1 szczypta

  • papryka ostra  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  2 szczypta

  • masło  30 g

  • mąka  30 g

Flaki drobiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku należy umyć, oczyścić i przełożyć do dużego garnka. Całość należy zalać wodą, gotować kilka minut i odcedzić. Następnie należy zalać świeżą wodą (około 1,5 l). Wtedy należy posolić, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Flaczki drobiowe należy gotować pod przykryciem przez 30 minut.

    Podroby z kurczaka - flaki
  • Krok 2:

    Następnie trzeba dołożyć umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez godzinę do momentu, aż żołądki będą miękkie. Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa, obranie z kości i pokrojenie. Następnie żołądki  drobiowe należy pokroić w paski. A warzywa posiekać. Do flaczków należy dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Na koniec flaczki drobiowe należy doprawić solą, gałką muszkatołową, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.

    Włoszczyzna zupa
  • Krok 3:

    Na koniec należy przygotować zasmażkę do zagęszczenia dania. Wystarczy rozpuścić masło, dodać mąkę, rozprowadzić, dodać do gotującego się wywaru. Całość należy połączyć z pokrojonym mięsem i warzywami. Przed podaniem należy chwilę zagotować. 

    Mąka pszenna - łyżka

Porady

  • Flaki można przygotować z różnych typów mięs – zwykle wykorzystuje się mięso wołowe, ale można spotkać również flaki drobiowe, wieprzowe, a nawet z dziczyzny. 
  • Jeśli zależy nam na tym, by wydobyć jak najwięcej smaku z naszych flaków drobiowych, to zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać passatę pomidorową lub kilka pomidorów (wcześniej obranych ze skórki). 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Flaki wołowe uznawane są za tradycyjną polską potrawę. Jednakże dzisiaj stosunkowo rzadko można je spotkać w naszych domach – najczęściej serwowane są one jako jedna z gorących kolacji na weselach czy innych przyjęciach w gronie najbliższych. Co ciekawe, flaki, które nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią, serwowane są również u naszych sąsiadów – Czechach i w Niemczech. Można je spotkać również w Austrii, Francji i we Włoszech, gdzie przygotowuje się je w głównej mierze z mięsa wołowego. Można wyróżnić wiele różnych wariantów flaków, które różnią się od siebie rodzajem mięsa, dodatkami oraz sposobem przygotowania. Szczególnie popularne są flaki po warszawsku (z pulpetami mięsnymi) oraz flaki po zamojsku (z passatą pomidorową i zasmażką). 


Jakie przyprawy do flaków drobiowych? 


Przyprawy są tym, co nadaje potrawie ostateczny smak i wydobywa z niej to, co najlepsze. Jeśli użyjemy niewłaściwych przypraw, to możemy nawet zepsuć nawet najlepiej przygotowane danie. Dlatego też, zanim dodamy do flaków przyprawy, należy się upewnić, które z nich sprawdzą się w tej roli najlepiej. Podstawą jest majeranek oraz papryka w proszku – może być słodka lub pikantna (w zależności od indywidualnych preferencji smakowych). Oprócz tego flaki należy przyprawić pieprzem. Opcjonalnie można dodać do nich również: gałkę muszkatołową, magii, oregano, a także czosnek i cebulę. Wierzch flaków drobiowych możemy posypać zieleniną – w tej roli świetnie sprawdzi się szczypiorek bądź pietruszka. 


 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne