stockfood
4.41 (199)
Flaki z boczniaka to nowa odsłona tradycyjnego mięsnego dania. Ich smak i faktura przypomina klasyczny odpowiednik, a nie zawierają grama mięsa. Jak zrobić flaki z boczniaka w domowym zaciszu? Oto bardzo prosty i szybki przepis na bezmięsne danie dla całej rodziny.
marchewka 2 szt.
seler 0.25 szt.
pietruszka 1 szt.
cebula 1 szt.
por 0.5 szt.
boczniaki 600 g
masło 3 łyżki stołowe
bulion warzywny 4 szklanki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 3 szt.
majeranek 1 łyżka stołowa
pieprz 6 szt.
mąka 1 łyżka stołowa
tymianek 1 łyżka stołowa
imbir 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
słodka papryka 0.5 łyżeczki
śmietana 18% 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
Oczyszczone marchewki, seler i pietruszkę kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Por czyścimy, myjemy i kroimy w talarki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Warzywa i grzyby smażymy 5 minut na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlewamy oba rodzaje bulionu, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy flaki z boczniaków ok. 20 minut.
istock
Z mąki oraz pozostałego masła ugniatamy kulkę, wkładamy do zupy i mieszamy, aż się rozpuści. Zagęści to nasze flaki z boczniaków. Przepisy polecają, aby używać zwykle tych samych przypraw: majeranku, tymianku, imbiru, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę. Flaczki z boczniaków podajemy z pieczywem.
iStock
Porady
- Boczniaki można mrozić – grzyby należy jednak pociąć na kawałki, posolić i zblanszować przed umieszczeniem ich w zamrażalniku.
- Boczniaki należy myć możliwie jak najkrócej, ponieważ grzyby te bardzo szybko chłoną wodę.
- Flaki z boczniaków dobrze będą smakować ugotowane na domowym bulionie warzywnym.
Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Ich kapelusze (o śr. 5–15 cm) mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej. Trzon wyrasta asymetrycznie, z boku grzyba. Na grzybobranie można wybrać się od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to nawet i do marca. Jednak najłatwiej je kupić. Warto szukać ich w dziale warzywnym, obok pieczarek. Te wyjątkowo delikatne grzyby, kruche i łamliwe, trzeba ostrożnie i szybko myć, bo natychmiast nasiąkają jak gąbka.
Boczniaki coraz częściej pojawiają się w naszych kuchnia. I bardzo dobrze! Możliwości przygotowania z nich pysznych dań są liczne, zaczynając choćby od powyższego przepisu na flaczki z boczniaków. Co jeszcze można zrobić z boczniaków? Mogą one udawać mięso w jeszcze jednym przepisie: przepisie na wegetariańskie nuggetsy. Idealnie nadadzą się również, jako składnik zup (np. zupy pho wegańskiej) czy sosu do makaronu (np. makaron z boczniakami w kremowym sosie). Odpowiednio doprawione będą też świetnie smakować solo – tutaj zostawiamy przepis na boczniki z orzechami laskowymi.
Flaki to gęsta zupa przygotowana, w wersji tradycyjnej, z pokrojonych żołądków i doprawiona sporą porcją majeranku. Zupa jest bardzo charakterystyczna – jedni ją uwielbiają, a inni nie znoszą. My przedstawiamy wegetariańską wersję tego dania – flaki z boczniaków. Przepis jest całkiem łatwy. Gotowa zupa przypomina za równo w smaku, jak i wyglądem mięsne flaki. Jak zrobić flaczki z boczniaka? Pocięte w drobne słupki warzywa oraz boczniaki pokrojone w paski przypominające flaczki należy podsmażyć. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować 20 minut. Flaczki z boczniaków zagęścić i doprawić. Pod koniec gotowania dodać śmietankę. Flaki z boczniaka najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: jak ugotować flaki – praktyczny poradnik