Flaczki z boczniaka :

Niby grzybowa zupka , a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.

Dodany przez: Babciagramolka

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 25 dag boczniaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi )
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 pęczka koperku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ litra wody

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.
  2. Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.
grzyby obiad zupa zupy grzybowe boczniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze