Flaczki wołowe mojej mamy

Bardzo smaczne flaczki,polecam.

Dodany przez: Anullka

Flaczki wołowe mojej mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych mrożonych
  • 1 duża marchew
  • mały kawałek selera
  • 1 duży liść laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • majeranek
  • przyprawa do flaków
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 kostka warzywna

Przygotowanie

  1. Flaki mrożone zalać wodą,zagotować odlać wodę,zalać nową, gotować 30 min,odcedzić na sitku.
  2. Wrzucić flaki do czystego garnka, zalać gotowaną wodą około 2 litry,
  3. dodać startego selera i marchew na tarce o grubych oczkach,liść laurowy,ziele angielskie,przyprawę do flaków,kostkę warzywną.
  4. Wszystko gotować na wolnym ogniu 15 min,pod koniec gotowania doprawić majerankiem i pieprzem,wsypać bułkę tartą i gotować jeszcze 7 min.
  5. Do tych flaków nie potrzeba rosołu,ani żadnej zasmażki,flaczki są gęstawe od bułki tartej,smakują wyśmienicie i nie są tłuste.(ale jeżeli lubimy,możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki)
  6. Smacznego.
mięso zupa wołowina flaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze