Eton mess - angielski deser z truskawkami

Ocena:

4.46 (195)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Eton mess to angielski deser, którego urok polega na lekkim bałaganie – przemieszane ze sobą truskawki, bezy i bita śmietana smakują obłędnie. Nie musimy starannie układać warstw. A kluczem do sukcesu są słodkie i soczyste, najlepiej sezonowe, owoce oraz chrupiąca beza. Z tego względu z Eton mess nie należy czekać – ale to nie problem, bo deser znika od razu po podaniu.

Składniki:

  • cukier puder  10 g

  • truskawki  500 g

  • śmietana kremówka  500 ml

  • beziki  100 g

Eton mess - angielski deser z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Osuszamy je na ręczniku papierowym, a następnie kroimy – mniejsze owoce na ćwiartki, a większe na połówki.

  • Krok 2:

    Bezy: kruszymy w palcach na grube kawałki.

  • Krok 3:

    Śmietana: schłodzoną przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na krem. Pod koniec dodajemy cukier puder.

  • Krok 4:

    Składanie deseru: dno pucharków wykładamy pokrojonymi truskawkami, posypujemy bezami i przykrywamy bitą śmietaną. W każdym pucharku układamy po dwie takie warstwy.

  • Krok 5:

    Dekoracja: Eton mess ozdabiamy truskawkami i świeżą miętą.

Porady

  • Cześć truskawek możemy zmiksować na mus, który dodamy jako kolejną warstwę.
  • Eton mess podajemy od razu. W tym przypadku nie sprawdzi się przygotowanie na później i przechowywanie w lodówce. Bezy szybko miękną od wilgotnych truskawek i bitej śmietany, więc już po chwili przestają być chrupkie.
  • Jeśli przygotowujemy deser dla większej liczby osób, możemy wcześniej wymieszać owoce z bitą śmietaną, a tuż przed podaniem – dodać pokruszone bezy.
  • Zamiast cukru pudru, możemy użyć drobnego cukru zmieszanego z kilkoma ziarenkami z laski wanilii.
  • Możemy także całkowicie zrezygnować z cukru, a dla osłody dodać syrop klonowy lub grenadinę.
  • Świetnym pomysłem na upalny dzień jest przygotowanie Eton mess z lodami waniliowymi zamiast bitej śmietany.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Eton mess – co oznacza nazwa popularnego deseru?

W dosłownym tłumaczeniu jest to „bałagan w Eton”. Przyjęło się, że ten angielski deser pochodzi z Eton College. Do dziś jest tam podawany co roku 4 czerwca podczas meczu w krykieta, który rozgrywają przeciwko sobie drużyny z Eton i Harrow.

Historia deseru sięga 1893 r. W kronikach napisanych przez historyka Arthura Beavana możemy wyczytać, że został on podany na uroczystości weselnej księcia Jerzego z księżniczką Marią Teck. W weselu wzięła udział królowa Wiktoria.

W podobny sposób przygotowuje się Lancing mess. Jest to deser z bananami zamiast truskawek, znany z koledżu Lancing w Sussex.

Eton mess z owocami sezonowymi

Prosty angielski deser z bezami i bitą śmietaną możemy przygotować także z innymi owocami:

  • malinami,
  • nasionami granatu,
  • wiśniami lub czereśniami,
  • owocami leśnymi – jagodami, borówkami, jeżynami,
  • brzoskwiniami lub morelami.

W sezonie na rabarbar – możemy zrobićć wariację na temat Eton mess z tymi słodko–kwaśnymi łodyżkami. Należy je wcześniej pokroić na kawałki, posypać cukrem i zapiec w piekarniku. Przestudzone – mieszamy z bitą śmietaną i bezami.

Wegański Eton mess

W przepisie na deser wegański, używamy składników pochodzenia roślinnego:

  • wegańskie bezy przygotowujemy z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy,
  • zamiast klasycznej kremówki, ubijamy śmietankę z mleka kokosowego.

Aby oddzielić śmietanę z mleka kokosowego, wystarczy włożyć puszkę do lodówki. Jeśli ma dużą zawartość ekstraktu (powyżej 70%), po 1–2 godz. samo się rozwarstwi. Gęstą śmietankę zdejmujemy z powierzchni łyżką i ubijamy z cukrem przez ok. 3 min.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne