Sernik cytrynowy na zimno

Ocena:

4.51 (205)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sernik cytrynowy na zimno jest przyjemnie orzeźwiający i  lekki jak chmurka – jednym słowem idealny. Połączenie maślanego spodu na bazie biszkoptów oraz delikatnej masy cytrynowo-serowej z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdzi się zarówno na co dzień – jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i od święta. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • masło  70 g

  • biszkopty  150 g

  • galaretka cytrynowa  75 g

  • woda  250 ml

  • twaróg  250 g

  • sok z cytryny  25 ml

  • cukier  65 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • śmietana 30%  250 ml

Sernik cytrynowy na zimno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód do sernika na zimno: Masło przekładamy do małego rondla (z grubym dnem) i roztapiamy. Biszkopty kruszymy na drobno, a następnie łączymy je z płynnym masłem. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy. Całość przekładamy na około 30 minut do lodówki.

  • Krok 2:

    Sernik cytrynowy na zimno: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, a następnie odkładamy ją do wystudzenia. W tym czasie, przy pomocy miksera ucieramy twaróg z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, aż do momentu, gdy zesztywnieje. Lekko tężejącą galaretkę łączymy z masą serową. Następnie partiami dodajemy ubitą śmietankę, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Gotowy sernik cytrynowy chłodzimy przez około 2–2,5 godziny w lodówce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Śmietana kremówka, potrzebna do przygotowania masy na sernik na zimno, powinna być dobrze schłodzona. W przeciwnym wypadku nie będzie dało się jej odpowiednio ubić.  
  • Przechowywany w lodówce, sernik cytrynowy na zimno zachowa świeżość przez około 2–3 dni. 
  • Spód do ciasta można także zrobić na bazie kruchych ciasteczek (pszennych, owsianych lub razowych). Równie dobrze smakuje sernik cytrynowy na herbatnikach. 
  • Macie ochotę na cytrynowy sernik na zimno, ale nie możecie jeść glutenu? Żaden problem! Podane w przepisie biszkopty można zastąpić gotowymi ciasteczkami jaglanymi oznaczonymi certyfikatem przekreślonego kłosa. Znaleźć je można w większości hipermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Deser cytrynowy na zimno można przygotować w klasycznej tortownicy lub innej, dowolnej foremce. Dobrze sprawdzą się wszystkie wysokie blaszki i keksówki. 
  • Lekki sernik na zimno świetnie komponuje się ze smakiem świeżych borówek, truskawek czy brzoskwiń. Możecie ozdobić nimi wierzch ciasta lub dodać je bezpośrednio do masy. 
  • Wolicie serniki w wersji pieczonej? Sprawdźcie nasz przepis na klasyczny sernik cytrynowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik cytrynowy na zimno – inne przepisy 

Sernik to ciasto, które można zrobić na niezliczoną ilość sposobów. Może być pieczony lub przygotowywany na zimno, słodki lub wytrawny, z galaretką, kremem lub z pianką. Możliwości jest cała masa! Szczególnie polecamy spróbowanie delikatnego sernika z musem cytrynowym. W tej wersji do przygotowania masy wystarczy jakościowy twaróg, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żelatyna. Gdy całość zacznie gęstnieć, można na nią wyłożyć orzeźwiający mus na bazie śmietany kremówki, cukru pudru, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i żelatyny lub agar–agar.

Równie dobrze smakuje aksamitny sernik cytrynowy na zimno z mascarpone. Do jego przygotowania potrzeba: pół paczki biszkoptów, 125 ml śmietanki 36%, 125 g dobrego mascarpone, 250 g twarogu sernikowego, 80 g cukru, 1,5 łyżki żelatyny oraz soku i skórki z połowy cytryny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy ubić śmietankę z włoskim serkiem na sztywny krem. Masę łączy się z cukrem, twarogiem i skórką oraz sokiem z cytryny. Całość należy wymieszać z żelatyną i wyłożyć na biszkopty. Po około 2 godzinach w lodówce, można zajadać się gotowym ciastem.

Warto spróbować także sernika na zimno z galaretką cytrynową. Można się także o dodanie do niej świeżych owoców, które fantastycznie komponują się ze smakiem masy serowej. Inną ciekawą propozycją jest nieco egzotyczny sernik cytrynowo-kokosowy. Fanom nietypowych połączeń smakowych z pewnością przypadnie do gustu również sernik cytrynowo-lawendowy.

Z czym podawać sernik na zimno? 

Choć cytrynowy sernik na zimno smakuje świetnie nawet bez żadnych dodatków, warto pokusić się o przygotowanie smacznej polewy, która lekko przełamie jego smak. Dobrze sprawdzi się w tym celu słodko-kwaskowata polewa malinowa czy porzeczkowa lub kremowy sos waniliowy. Dodatkowo wierzch deseru można obsypać tartą skórką cytrynową, limonkową lub pomarańczową. 

Jeśli lubicie orzeźwiające desery, możecie przygotować polewę cytrynową na sernik, która nada całości jeszcze bardziej kwaskowatego posmaku. Jeśli zaś lubicie bardziej niecodzienne połączenia smakowe, możecie oblać sernik gęstą polewą kokosową. Ciasto można też serwować w towarzystwie domowej bitej śmietany. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy ubić schłodzoną kremówkę z dodatkiem cukru. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne