Adobe Stock
0 (0)
Clam chowder skrywa w sobie pyszne małże, ziemniaki oraz boczek. Całość zanurzona jest w gęstej, kremowej zupie, która uwodzi wspaniałym aromatem tymianku. Danie jest wyjątkowo popularne w USA, a przepis na nie podobno przybył z kanadyjskiej wyspy. Clam chowder to rewelacyjna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Warto podać ją w towarzystwie białego wina.
małże 1 kg
ziemniaki 200 g
cebula 1 szt.
liść laurowy 2 szt.
tymianek 2 szt.
seler naciowy 60 g
boczek 100 g
śmietana 30% 250 ml
woda 500 ml
czosnek 2 ząbki
Czosnek: obieramy dwa ząbki i siekamy je drobno.
Tymianek: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części.
Boczek: kroimy go w kostkę.
Warzywa: cebulę, ziemniaki i seler dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w małą kostkę.
Małże: płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do miski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na około 1–2 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Po tym czasie odcedzamy je.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek. Dodajemy małże oraz 0,5 l wody. Całość smażymy na średnim ogniu pod przykrywką przez około 15 minut, aż małże się otworzą – zamknięte wyrzucamy. Następnie wyjmujemy je z muszelek i odkładamy do oddzielnego naczynia. Wodę z gotowania zachowujemy na później.
Clam chowder: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojone warzywa i smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru. Następnie dodajemy boczek. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy wodę z gotowanych małż, tymianek oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietanę 30% i wrzucamy małże.
Podanie: clam chowder podajemy w towarzystwie solonych krakersów.
Porady
- Clam chowder warto posypać posiekaną natką pietruszki. Dodatek tego składnika wspaniale wzbogaci smak, aromat i wartość odżywczą potrawy.
- Po usmażeniu małży, ważne jest, żeby wyrzucić te, których muszle pozostały zamknięte. Oznacza to, że są zepsute. Zjedzenie ich może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
- Jeśli nie mamy śmietanki, równie dobrze możemy zastąpić ją mlekiem. Najlepiej sprawdzi się produkt o zawartości tłuszczu 3,25–3,5%.
- Clam chowder niekiedy przygotowywane jest również z dodatkiem pomidorów lub sosu pomidorowego. Potrawa w takim wydaniu nie zawiera ani mleka, ani śmietany.
- Małże są najważniejszym składnikiem tej amerykańskiej zupy. W związku z tym pamiętajmy, żeby kupować je w sprawdzonym miejscu. Wybierajmy tylko świeże małże, które odznaczają się delikatnym zapachem, a ich muszle są zamknięte.
- Clam chowder serwujemy zazwyczaj w towarzystwie solonych krakersów lub kromki chleba.