Agnieszka Pietroń

Clam chowder – amerykańska zupa z małżami

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Clam chowder skrywa w sobie pyszne małże, ziemniaki oraz boczek. Całość zanurzona jest w gęstej, kremowej zupie, która uwodzi wspaniałym aromatem tymianku. Danie jest wyjątkowo popularne w USA, a przepis na nie podobno przybył z kanadyjskiej wyspy. Clam chowder to rewelacyjna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Warto podać ją w towarzystwie białego wina.

Składniki:

  • małże  1 kg

  • ziemniaki  200 g

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • tymianek  2 szt.

  • seler naciowy  60 g

  • boczek  100 g

  • śmietana 30%  250 ml

  • woda  500 ml

  • czosnek  2 ząbki

Clam chowder – amerykańska zupa z małżami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: obieramy dwa ząbki i siekamy je drobno.

  • Krok 2:

    Tymianek: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części.

  • Krok 3:

    Boczek: kroimy go w kostkę.

  • Krok 4:

    Warzywa: cebulę, ziemniaki i seler dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w małą kostkę.

  • Krok 5:

    Małże: płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do miski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na około 1–2 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Po tym czasie odcedzamy je.

  • Krok 6:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek. Dodajemy małże oraz 0,5 l wody. Całość smażymy na średnim ogniu pod przykrywką przez około 15 minut, aż małże się otworzą – zamknięte wyrzucamy. Następnie wyjmujemy je z muszelek i odkładamy do oddzielnego naczynia. Wodę z gotowania zachowujemy na później.

  • Krok 7:

    Clam chowder: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojone warzywa i smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru. Następnie dodajemy boczek. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy wodę z gotowanych małż, tymianek oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietanę 30% i wrzucamy małże.

  • Krok 8:

    Podanie: clam chowder podajemy w towarzystwie solonych krakersów.

Porady

  • Clam chowder warto posypać posiekaną natką pietruszki. Dodatek tego składnika wspaniale wzbogaci smak, aromat i wartość odżywczą potrawy.
  • Po usmażeniu małży, ważne jest, żeby wyrzucić te, których muszle pozostały zamknięte. Oznacza to, że są zepsute. Zjedzenie ich może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
  • Jeśli nie mamy śmietanki, równie dobrze możemy zastąpić ją mlekiem. Najlepiej sprawdzi się produkt o zawartości tłuszczu 3,25–3,5%.
  • Clam chowder niekiedy przygotowywane jest również z dodatkiem pomidorów lub sosu pomidorowego. Potrawa w takim wydaniu nie zawiera ani mleka, ani śmietany.
  • Małże są najważniejszym składnikiem tej amerykańskiej zupy. W związku z tym pamiętajmy, żeby kupować je w sprawdzonym miejscu. Wybierajmy tylko świeże małże, które odznaczają się delikatnym zapachem, a ich muszle są zamknięte.
  • Clam chowder serwujemy zazwyczaj w towarzystwie solonych krakersów lub kromki chleba.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne