Ciasto z owocami lata

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto z owocami lata jest tak pyszne, że po prostu rozpływa się w ustach. Piecze się je ekspresowo, bo w zaledwie 25 minut. Świetnie smakuje zarówno z wiśniami, porzeczkami, jak i z jagodami czy malinami. Idealne na lato, kiedy to świeżych owoców wokół mamy w bród. Delikatne słodkie ciasto wspaniale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowymi owocami. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z owocami lata.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier  220 g

  • mąka krupczatka  360 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • sól  1 szczypta

  • bita śmietana  215 ml

  • masło  12 g

  • maliny  150 g

  • wiśnie  150 g

  • czerwona porzeczka  150 g

  • cukier puder  30 g

Ciasto z owocami lata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. 

  • Krok 2:

    Jajka i cukier: jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się prawie biała.

  • Krok 3:

    Mąka i śmietana: mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do drugiej miski. Partiami dodajemy do masy jajecznej - miksujemy. Powoli dDolewamy śmietanę i mieszamy dokładnie. 

  • Krok 4:

    Forma do ciasta: smarujemy ją niewielką ilością masła i oprószamy mąką, a następnie wlewamy do środka ciasto. 

  • Krok 5:

    Owoce: ostrożnie układamy je na wierzchu ciasta i całość pieczemy przez około 25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia. Może to być konieczne przy małych formach do ciasta, gdzie warstwa ciasta będzie grubsza. 

  • Krok 6:

    Studzenie: ciasto z owocami lata wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Porady

  • Do posypania ciasta z owocami idealny będzie domowy cukier puder z wanilią. Przygotujemy go, dodając do cukru pudru przekrojoną na pół laskę wanilii i umieszczając w słoiku na kilka dni, aby cukier wchłonął aromat wanilii.  
  • Ciasto możemy upiec z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody i truskawki.
  • W sezonie zimowym według podanego przepisu możemy upiec także ciasto z mrożonymi owocami. 
  • Osoby nie przepadające za bardzo słodkimi wypiekami mogą zminimalizować ilość użytego cukru do 100 g. 
  • Idealna do wypieku ciasta z owocami będzie duża forma do pieczenia – ciasto szybko w niej wyrośnie, a owoce będą pięknie widoczne na powierzchni. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne