Agnieszka Pietroń

Ciasto migdałowe – torta de Santiago

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto migdałowe zwane również torta de Santiago to tradycyjny, hiszpański deser, którego korzenie sięgają XVI wieku. Skrywa on w sobie dużą ilość orzechów, dzięki czemu jest wyjątkowo aromatyczny i delikatny. A dodatek startej skórki z cytryny nadaje mu lekkiej, orzeźwiającej nuty. Ostudzone ciasto z mąki migdałowej posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

  • cukier  150 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka migdałowa  150 g

  • cytryna  1 szt.

  • cukier puder  20 g

  • cynamon  3 g

Ciasto migdałowe – torta de santiago - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 150°C. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. 

  • Krok 2:

    Jajka: wybijamy do miseczki.

  • Krok 3:

    Cytryna: myjemy ją, polewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Mieszanie: do miski wrzucamy jajka, cukier, skórkę z cytryny i cynamon. Składniki ubijamy za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę migdałową i całość delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy.

  • Krok 6:

    Podanie: ciasto migdałowe serwujemy posypane cukrem pudrem.

Porady

  • Znakiem rozpoznawczym hiszpańskiego ciasta migdałowego jest krzyż świętego Jakuba. Jeśli chcemy podać wypiek w tradycyjnej odsłonie, musimy użyć do tego szablonu. Z łatwością znajdziemy wzór w Internecie, który należy wydrukować i wyciąć. Następnie kładziemy go na wierzchu ciasta, całość posypujemy cukrem pudrem, a na końcu delikatnie zdejmujemy szablon.
  • Ciasto migdałowe równie dobrze prezentuje się posypane płatkami migdałów. Możemy je także udekorować świeżymi owocami takimi jak jagody, maliny, truskawki.
  • Jeśli zależy nam na głębokim aromacie wypieku, warto wzbogacić go w niewielką ilość ekstraktu migdałowego. Składnik wlewamy w momencie dodawania skórki z cytryny.
  • Ciasto przechowujemy dobrze zakryty w chłodnym miejscu przez maksymalnie 3-4 dni.
  • Zamiast cytryny możemy użyć tutaj pomarańczę. W takiej sytuacji wystarczy nam jeden duży owoc, z którego ścieramy skórkę.
  • Mielone migdały często oferowane są w supermarketach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je samemu. Orzechy blanszujemy, żeby usunąć z nich skórkę (możemy również kupić takie, które zostały już zblanszowane). Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym, wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy. Ich konsystencja powinna przypominać mąkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne