Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

Ocena:

4.22 (247)

  • 60 min.

Klasyczne ciasto z jabłkami i krusznką.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 ½ łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 127 g masła, miękkiego
  • 140 g cukru
  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 100 g masła, miękkiego
  • 112 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.
  • Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączmy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowaną masę na ciasto ( dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne