Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinia w ciescie wg http://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html

Dodany przez: bernika

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju z pestek winogron
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.
  2. Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.
  3. Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
  4. Polewa czekoladowa:
  5. •100 g gorzkiej czekolady
  6. •40 g masła
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
czekolada deser cukinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze