CIASTO BUDYNIOWE

SZYBKIE CIASTO BUDYNIOWE

Dodany przez: ewa zychewicz

CIASTO BUDYNIOWE

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na biszkopt:
  • ---------------------
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • --------------
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 l mleka
  • 1/2 kostki masła lub Kasi
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa
  • -----------------
  • 10 dkg (1/2 szkl.cukru)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DO CIASTA 1 DŻEM WIŚNIOWY LUB TRUSKAWKOWY

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.
  3. MASA
  4. W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.
  5. POLEWA
  6. Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.
  7. UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY. PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ.
deser ciasto biszkopt budyń polewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze