Kruche ciasto z kruszonką

Na sobotnie popołudnie!

ciasto z owocamiDeserydżemy

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 142 głosów)

Składniki:

  • 175 g mąki uniwersalnej
  • 1/2s szklanki przesianego cukru-pudru
  • 100 g zimnego masła
  • zimna woda
  • dżem lub owoce
  • Kruszonka
  • 75 g masła
  • 75 g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zmieszać w misce mąkę z cukrem-pudrem i wyrobić ręcznie z masłem, aż mieszanina osiągnie jednolitą grudkowatą konsystencję. Dodawać zimną wodę w małych ilościach i wyrabiać elastyczne, nie lepkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie częśći, do jednej dodać 2 łyżki kakao Owinąć ciasto plastikową folią, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć na 30 min do lodówki.
  • Zmieszać w misce składniki kruszonki i włożyć do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
  • Natłuścić blachę o wym. 20 cm x 30 cm. Rozwałkować spód z  białego ciasta i wyłożyć nim blachę tak, żeby ciasto zachodziło na ścianki blachy. Rozłożyć nadzienie na cieście, zetrzeć ciasto kakaowei na to zetrzeć kruszonkę na grubej tarce i posypać równą warstwą. Piec 25 min, aż kruszonka będzie złocista. Pokroić ciepłe ciasto na
  • kwadratowe kawałki, oprószyć cukrem-pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy