Ciastka drożdżowe.

Ocena:

4.45 (190)

  • 4 godz. 0 min.
Duża porcja

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka smalcu
  • 1 kostka margaryny
  • 0.5 szklanki śmietany

Ciastka drożdżowe. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wyrobić ciasto z podanych składników,śmietany mozna dodać troszkę więcej,tyle aby ciasto było odpowiedniej gęstości.Zawijamy lużno w folię(lużno,ponieważ ciasto drozdżowe będzie cały czas rosło i potrzebuje miejsca) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godz.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na 0.5 cm grubości,wycinamy ciasteczka z dziurką..
  • Ma talerz wysypujemy trochę cukru,cukru waniliowego i odrobinę bułki tartej.Powycinane ciasteczka smarujemy białkiem za pomocą pędzelka,następnie maczamy w cukrze i układamy na blachę.
  • Pieczemy w temp.220`C.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne