Ciasto drożdżowe - Łatwy Topielec

"Łatwy Topielec" to ciasto drożdżowe, które robi się szybko i łatwo.Polecam :)

Dodany przez: madziuchna8404

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 1 kostka margaryny np. Palma
  • 4 jajka
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże i margaryne pokruszyć. Dodać jajka i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić. Jeśli będzie mocno klejące dosypać mąki. Wyrobić na gładnie ciasto. Lekko spłaszczyć. Do miski nalać zimnej wody i wrzucić ciasto. Poczekać aż ciasto wypłynie. Im woda będzie zimniejsza tym ciasto szybciej wypłynie. W między czasie formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą (wedle uznania). Gdy ciasto wypłynie odlać wodę, do ciasta wsypać cukier i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto wykładać kawałkami w formie do pieczenia. Piec ok 40 minut w piekarniku średnio nagrzanym (ok 150 stopni). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polac roztopioną czekoladą.
  2. Smacznego
deser dla dzieci drożdżowe topielec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze