Agnieszka Pietroń

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasteczka owsiane bez pieczenia to delikatne, czekoladowe łakocie, które powstają błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Z powodzeniem możemy podać je do popołudniowej kawy, zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Jeśli szukacie zdrowszej, mniej kalorycznej alternatywy dla batonów ze sklepu, to polecamy zrobić te fantastyczne ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia.

Składniki:

  • masło  70 g

  • płatki owsiane  300 g

  • mleko  120 ml

  • gorzka czekolada  80 g

  • cukier  100 g

Ciasteczka owsiane bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Gotowanie: do garnka dodajemy masło, mleko i cukier. Składniki podgrzewamy na małym ogniu. Wrzucamy połamaną gorzką czekoladę, a następnie gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż się rozpuści. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok.

  • Krok 3:

    Płatki owsiane: wrzucamy je do garnka z masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

  • Krok 4:

    Ciasteczka owsiane bez pieczenia: z masy formujemy niewielkie kulki. Następnie spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze. Całość wkładamy do lodówki na 6-8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru). Gotowe ciasteczka wykładamy na talerz.

Porady

  • Ciasteczka owsiane bez pieczenia możemy również wzbogacić o niewielką ilość kakao. Wsypujemy je do garnka z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Deser w takim wydaniu będzie odznaczał się intensywniejszym smakiem.
  • Cukier z powodzeniem zastąpimy ksylitolem, miodem, syropem daktylowym, klonowym lub z agawy.
  • W wersji wegańskiej zamiast masła dodajemy olej kokosowy, a krowie mleko zastępujemy napojem roślinnym np. migdałowym, owsianym, sojowym.
  • Czekoladową masę możemy połączyć z blanszowanymi i prażonymi orzechami laskowymi, włoskimi bądź migdałami. Ciasteczka wspaniale komponują się z wiórkami kokosowymi, żurawiną, a nawet rodzynkami. W takim wydaniu będą o wiele bardziej sycące.
  • Podczas dodawania cukru, możemy wsypać również szczyptę soli. Składnik ten rewelacyjnie podkreśli smak deseru.
  • Do przygotowania ciasteczek najlepiej użyć płatków owsianych błyskawicznych. Bardzo szybko wchłaniają wodę i dzięki temu są łatwiejsze w formowaniu.
  • Te wyśmienite łakocie bez pieczenia warto zrobić wieczorem, a następnie zostawić je na noc w lodówce. Idealnie schłodzone ciasteczka będą gotowe następnego dnia rano.
  • Gorzką czekoladę możemy zamienić na białą, mleczną lub deserową. Warto wtedy zmniejszyć ilość cukru. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że deser nie wyjdzie za słodki.
  • Ciasteczka owsiane przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce przez maksymalnie 5-7 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne