Chleb Domowy na zakwasie naturalnym

Bardzo smaczny pachnacy chlebek

Dodany przez: maniek29

Chleb Domowy na zakwasie naturalnym

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 450 ml zakwasu zytniego
  • 0.5 kg maki przennej
  • 1 lyzka soli
  • 1 szklanka wody letniej

Przygotowanie

  1. Gotowy zakwas wlewamy do miski do tego dodajemy make,sol,wode i wszystko misimy do uzyskania jednolitej masy ( jezeli ciasto jest za rzadkie dodajemy maki-gestosc ciasta zalezy od gestosci zakwasu)
  2. Po wyronieniu ciasta zostawiamy go w misce do odpoczecia na czas 20 minut.
  3. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy z niego chlenek.
  4. Zostawiamy uformowany chlebek na 8 godzin do wyrosniecia ( ja formuje wieczorem chlebek a kolejnego dnia rano pieke )
  5. Pieczenie:
  6. Pieczemy w teperarurze 220 stopni przez 10 minut ,nastepnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  7. Chlebek sprawdzamy czy jest upieczony ,pukajac w jego spod,jesli wydaje gluche echo znaczy to ze upiekl sie prawidlowo
  8. SMACZNEGO
sniadanie domowy chlebek PACHNACY
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze